Classic Mike

In Zeewolde is het autobedrijf Classic Mike gevestigd. Het wordt geleid door Mike Kastrop, die van het reviseren en restaureren van klassieke auto’s een bloeiend bedrijf heeft gemaakt. Classic Mike staat in de branche van klassieke automobielen bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. Mike realiseert dat op een bijzondere, inclusieve wijze waarbij jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben met plezier en naar eigen vermogen aan prachtige projecten werken. Zeewolde Zakelijk zocht hem op in zijn gloednieuwe pand aan de Tweespan 21 in Zeewolde.

Inclusief werkgever Mike Kastrop werkt in Zeewolde met passie aan klassieke automobielen.

We zitten aan de grote bespreektafel in de werkplaats. Mike neemt alle tijd en legt geduldig uit waar hij mee bezig is. Mike groeide op in een gezin waar het allemaal om automobielen draaide; hij kreeg het met de paplepel ingegoten. Opgeleid als Automotive Engineer aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en daarboven op een master in Finance van Nyenrode, stapte hij logischerwijs de autobranche binnen. Samen met zijn broer Bob. Maar na een paar jaar vroeg Mike zich af: ‘Wil ik dit eigenlijk wel? Ligt occasionverkoop mij wel?’ Het antwoord had hij zichzelf snel gegeven, waarna Mike in Zeewolde begon met het reviseren en restaureren van klassieke auto’s. Hoe toepasselijk: Mike kwam met zijn onderneming Classic Mike BV aan de Sjees terecht. In een grote garagebox op Horsterparc begon zijn avontuur. Hij sleutelde daar aan fraaie klassieke merken en de wijze waarop hij dat deed viel op. Mike is namelijk een Pietje Precies. Bij een restauratie moet alles origineel zijn en gelaten worden zoals het oorspronkelijk was. Dat houdt in de werkplaats van Mike in dat elk moertje, boutje, veertje, pennetje, noem maar op, zorgvuldig schoongemaakt, bewaard en gedocumenteerd wordt. Alles wordt op video en foto vastgelegd; niets wordt aan het toeval overgelaten. Het eindproduct moet immers origineel zijn en vergelijkbaar met die van nieuw.

Inclusief

Op de nieuwbouwlocatie aan de Tweespan kan Classic Mike zijn passie verder tot bloei laten komen.  En die passie is meer dan alleen werken aan klassieke auto’s van uitzonderlijke kwaliteit. Nee, Mike heeft vooral ook een passie voor inclusief werkgeverschap. Boven winst maken, is zijn doel om continuïteit te realiseren door met kansrijke jongeren te werken. Hij biedt hen een werkplek in zijn werkplaats waar zij hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken, verder ontwikkelen en inzetten.  De jongeren vormen zodoende de basis waarop Classic Mike floreert. Jongeren krijgen hier de kans om met plezier aan mooie projecten te werken en gelijktijdig – onder het oog van de meester - de fijne kneepjes van het restaureren, reviseren en herstellen te leren.

Vertrouwen

De jongens en meisjes werken aan zes modern geoutilleerde werkplaatsposities. Bij het bezoek van Zeewolde Zakelijk zijn de meeste posities bezet met een restauratieproject. In één ligt een niet van nieuw te onderscheiden chassis van een Renault Alpine, in een ander een zeldzame 6-cilinder motor van een Maserati. In weer een andere positie wordt flink gesleuteld aan een Simca 8 1100 Berline uit 1948. “Dat is een donorauto”, legt monteur Gabriël Smit uit, die de rondleiding door de werkplaats verzorgt. “De motor gaat eruit, want die hebben we nodig voor een ander restauratieproject. De rest van de auto vindt zijn weg naar restauratieprojecten elders. Voordat de motor wordt verwijderd, moet deze eerst nog een keer worden gestart. “Sluit de accu maar aan en check benzine. En vergeet de compressiemeting niet”, zegt Mike tegen Gabriël, die vol vertrouwen aan de slag gaat.

Dat onderlinge vertrouwen is kenmerkend voor de werkplaats van Mike. Mike: “Enkelen van onze werknemers komen uit de Banenafspraak. Het zijn mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt; zij hebben hulp nodig bij het vinden en behouden van werk. Mike: “Zij hebben meer aandacht nodig dan een reguliere werknemer. In de werkplaats houden we vanzelfsprekend rekening met de verschillen in mogelijkheden.”  Op enkele borden aan de muur worden de dagtaken van medewerkers duidelijk vermeld, zodat iedereen van elkaar kan zien waar men mee bezig is en waarvoor men verantwoordelijk is. Dat geeft structuur en vooral rust. Ook kunnen medewerkers hun ideeën of opmerkingen op zo’n bord kwijt. “Het geeft de mensen veel zelfvertrouwen, omdat ze ook echt zien dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteitsproducten, die vanuit onze werkplaats de wereld in gaan,” zegt Mike. 

Team centraal

De wereld is Mike’s thuismarkt. Uit alle windstreken weten liefhebbers van klassieke automobielen hem te vinden. Zij waarderen Mike’s inclusieve werkgeverschap en stellen het op prijs dat mensen met mogelijkheden aan hun auto werken. “En juist dát wordt door onze klanten zeer gewaardeerd”, zegt Mike, die benadrukt dat een deel van zijn (internationale) klanten juist vanwege het inclusieve werkgeverschap hun restauratieproject bij Classic Mike onderbrengt. “En dat terwijl er wereldwijd heel veel keuze is uit restauratiebedrijven zoals het onze”, zegt hij niet zonder trots. “Onze manier van werken, waarbij het team centraal staat voor het beste eindresultaat, spreekt hen bijzonder aan. Door hun projecten bij ons onder te brengen, leveren ook zij een bijdrage aan de inclusieve arbeidsmarkt! Mooi toch?”  Mike, wacht het antwoord niet af.  Hij gaat weer aan het werk en zit met zijn hoofd al onder de motorkap van de Simca. Hij overlegt met twee van zijn mensen over de manier van uittakelen. Er worden onderdelen verwijderd, de motorkap gaat eraf, het grote luchtfilter wordt gedemonteerd. Alles gaat rustig, trefzeker en in overleg. Geen stress. Er gaat iets verkeerd, er wordt flink om gelachen. Wat een lekker werksfeertje daar bij Classic Mike!