Eemhof

Ontmoet de jonge onderneemster van Eemhof Watersport en Beachclub: Machteld Van Ommen (28) is al tien jaar betrokken bij, en inmiddels ook de jongste mede-eigenaar van, Eemhof Watersport en Beachclub. “Vanuit mijn passie ben ik aan dit nieuwe avontuur begonnen en ik geniet van deze mooie plek en de vrijheid van het ondernemer-zijn.”

Machteld begint haar verhaal met een stukje geschiedenis. “De oorsprong van dit bedrijf is in de jaren ’80, nog voor mijn geboorte. Het is begonnen als watersportwinkel in Spakenburg. De surfsport ontstond op dat moment net in Nederland,” vertelt ze. De polder werd aangelegd en aansluitend ook het vakantiepark van Centerparcs waar Machtelds vader en oom de nieuwe jachthaven gingen exploiteren, in combinatie met watersport. Mensen van het ‘oude land’ kwamen speciaal naar de overkant voor surflessen. Machteld gaf aan dat zij het stokje wel zou willen overnemen. “Dat was in 2006, ik was nog bezig met mijn sportopleiding toen ik dat gesprek aanging met mijn vader en oom.” Zo ben ik naast mijn studie al begonnen. Op dat moment nog enkel een watersportcenter in combinatie met een wakeboard-school in twee houten schuurtjes.

Beachclub

In de zomer van 2012 is de nieuwe locatie geopend. Machteld: “Het is niet te vergelijken met wat we eerst hadden. Nu hebben we een prachtige horecalocatie; de Beachclub die sinds de start enorm is gegroeid.” De horeca is sterker geworden: naast een lunchkaart is er in het hoogseizoen ook een dinerkaart. Er zijn twee vaste mensen in dienst en in het hoogseizoen wel tussen de twintig en dertig extra krachten. Iedere zondagavond is er een salsa-avond en hiervoor komen circa tweehonderdvijftig mensen vanuit heel Nederland naar de Beachclub. Natuurlijk moest ze in het begin wennen aan haar rol: “Ik had bijna geen horeca-ervaring en opeens moest ik zorgdragen voor veel personeel. Gelukkig had ik de steun van mijn familie op de achtergrond.”

Watersport

Er is ook een groot watersportcentrum met privébaai met sta-diep water. Je kunt hier van alles doen: windsurfen, zeilen, catamaran zeilen, jeugdzeilen, verhuur van sups en sup-lessen, kanoën, varen met motorsloepen, wake boarden en waterskiën, banaanvaren en vanaf komend seizoen ook flyboarden.”

Nierdialyse

Tegenover de Beachclub ligt een Nierdialyse center. Machteld vertelt: “Dit was een vereiste van mijn vader en mijn oom voor de ontwikkeling van onder andere de Marinahaven. Nierziekte komt voor in onze familie en ze vonden het belangrijk dat er een vakantiepark kwam met een nierdialysecentrum, zodat nierpatiënten daar makkelijk gebruikt van konden maken. Juist omdat we uit ervaring weten hoe moeilijk het is voor deze mensen om op vakantie te gaan.”

Locatie

Inmiddels is Eemhof Watersport & Beachclub geheel zelfstandig, maar werken ze wel nauw samen met het vakantiepark. Machteld: “Veel gasten van Centerparcs komen bij ons in de Beachclub of nemen deel aan de watersportactiviteiten.” Het bedrijf is gevestigd in Zeewolde, maar geniet daar niet de grootste bekendheid. Machteld: “Zelf ben ik Spakenburgse en automatisch richt ik mij meer op die omgeving. Spakenburg ligt precies aan de overkant van het water. In de zomer kom ik dan ook met mijn bootje naar mijn werk en soms zelfs op een sup.