Condoor

Rijdend langs het bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde springt het nieuwe pand met moderne uitstraling van ConDoor eruit. ConDoor is in Europa één van de toonaangevende producenten van overheaddeuren voor zowel privé (ConDoorgaragedoors BV) als voor de industrie (ConDoor Industrialdoors BV) én ook ‘Zeewolder ondernemer van het jaar 2016’.
We zitten aan tafel bij Jaap Kwant, samen met Kees-Jan Honig eigenaar van ConDoor. Jaap is de technische man binnen het bedrijf en Kees-Jan is verantwoordelijk voor de commerciële kant van het bedrijf.

Samen begonnen

“In 1997 zijn Kees-Jan en ik gestart met ConDoor in Nijkerk,” begint Jaap te vertellen. “We werkten al jaren bij een deurenfabrikant waar we vaak samen op pad gingen en ook samen succesvol waren. Op een gegeven moment hebben we de stap genomen om voor onszelf te beginnen. Het bleek een juiste stap te zijn. Het bedrijf groeide gestaag. In 2000 ben ik met een bouwtekening voor een nieuwe fabriek naar de gemeente Zeewolde gestapt. Hier werd ons de mogelijkheid geboden om snel deze nieuwbouwplannen te realiseren”. In Zeewolde worden de diverse deuren geproduceerd en geleverd aan een zeer uitgebreid dealernetwerk door heel Europa en ook daarbuiten. Deze dealers leveren de ConDoor deuren onder private label. Het is erg belangrijk om topkwaliteit te leveren en optimale service. Naast de deuren worden er ook railsystemen ontwikkeld, deze worden geproduceerd in de fabriek in Emmen.

Goed personeel

ConDoor is afgelopen januari uitgeroepen tot Zeewolder ondernemer van het jaar 2016. Jaap: “Het is een grote eer dat wij verkozen zijn en we hebben dit met al ons personeel gevierd. Deze verkiezing is goed voor onze naamsbekendheid. We voelen ons erg verbonden met Zeewolde. Een groot deel van ons personeel woont hier. We sponsoren enkele sportverenigingen en ondersteunen ook diverse maatschappelijke activiteiten.” Jaap vertelt dat hij teamwork binnen ConDoor heel belangrijk vindt en denkt dat het winnen van de prijs ook helpt bij het werven van nieuw personeel. “Als je wilt blijven groeien moet je allereerst zorgen voor goed personeel. We hebben ruim 130 man in dienst en een goed functionerend managementteam. Ook van groot belang is onze afdeling ‘research & development’. Zij staan aan de basis van iedere innovatie. Zo kunnen wij constant vernieuwingen doorvoeren en concurrerend blijven.”

Risico's nemen

Jaap ziet het bedrijf zeker groeien in de toekomst, maar wil hier wel voorzichtig mee zijn. “Het is een vechtmarkt en je kunt alleen vechten als je volume hebt en innovatief bent.” Dat is onder andere wat hij ook wil meegeven aan jonge, startende ondernemers: “Als je begint, neem je grote risico’s. Kees-Jan en ik hebben ook een aantal keren alles op het spel gezet. Jonge ondernemers moeten weten dat dit erbij hoort, je moet risico’s nemen, je moet jezelf onder druk zetten voor een goed resultaat. Wij hebben nu een prachtig solide bedrijf opgebouwd en kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.”