Bakels Senior

In 2020 midden in de coronatijd verrees aan de Postkoets op het bedrijventerrein Horsterparc te Zeewolde een hypermodern productiebedrijf met een state-of-the-art Baking Center. De imposante fabriek is inmiddels in gebruik en klanten uit de gehele wereld krijgen bijna letterlijk een koekje van speciaal voor hen geproduceerd eigen deeg. Reden te meer om een kijkje te nemen bij Bakels Senior, de toonaangevende wereldspeler van bakkerijgrondstoffen made in Zeewolde.

De Hofleverancier Bakels dankt haar naam aan haar oprichters, de Nederlandse gebroeders Bakels die in 1904 in Amsterdam het bedrijf Gebr. Bakels registreerden. Het was onder de bezielende leiding van de zoon van één van de broers, Bernard J. Bakels, dat de naam Bakels ver buiten Europa bekendheid kreeg. De Bakels Groep is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern met eigen productiefaciliteiten in meer dan 20 landen verdeeld over alle continenten. Daarnaast beschikt Bakels over een geselecteerd netwerk van distributeurs en agenten die het Bakels-assortiment in meer dan 120 landen verkopen. Hierdoor vervullen de producten van Bakels een belangrijke rol bij de dagelijkse productie van brood, banket en patisserie bij haar ambachtelijke en industriële klanten in de gehele wereld.

Wie een bezoek brengt aan de nieuwe vestiging van Bakels kan er niet omheen. Want pal naast de entree bevindt zich – voor iedereen zichtbaar – het imposante Baking Center, dat veel weg heeft van een uit de kluiten gewassen broodbakkerij. Moderne ovens en glimmend roestvrijstaal domineren de ruimte, waar creatieve productontwikkelaars nieuwe bakkerijgrondstoffen ontwikkelen en verkoopconcepten worden uitgedokterd. Het is een belevingscentrum waar klanten uit binnen- en buitenlands op bezoek komen om kennis te maken met de nieuwste productontwikkelingen en vooral ook om tijdens seminars en workshops inspiratie op te doen.

Indrukwekkend

“Dat is de vlag van Duitsland”, zegt directeur Ronald Menting als hij de verslaggever verwelkomt in de grote entree van het kantoor. Hij wijst op de vlag die klaarligt om de volgende dag gehesen te worden. Want voor bezoek gaat bij Bakels de vlag uit. Onderweg naar zijn kantoor legt Menting het interieurontwerp toe; lichte stoffering in pastelkleuren, veel glas dus er heerst op de kantoorgang een frisse transparante sfeer. Er hangen levensgrote productfoto’s aan de wanden, zowel in de kantoren als op de gang, wat voor een extra dimensie zorgt. “Het is de vertaling van een enquête die we onder het kantoorpersoneel hebben gehouden”, zegt Menting terwijl we voor een uitvergroting staan van een op het oog smaakvolle macaron. “Mooi hè? Deze foto’s komen uit de hele wereld en tonen het eindproduct van onze grondstoffen.” Toegegeven, het ziet er indrukwekkend uit.

Groeiambitie

Mentings kantoor bevindt zich op de eerste etage aan de zijde van de Bosruiterweg en kijkt prachtig uit op het Horsterwold. We staan voor het raam naar het bosgebied te kijken als Menting van wal steekt en vertelt over het besluit van Bakels om van Weesp naar Zeewolde te verhuizen. Dat is vanzelfsprekend in fasen gegaan; eerst de bouw van het nieuwe kantoor, het Baking Center, de gloednieuwe productiefaciliteiten en de daaropvolgende verhuizing. Het was geen sinecure. Na 55 jaar was Bakels in Weesp danig uit haar jasje gegroeid en kon daar niet meer uitbreiden om de aanwezige groeiambitie te realiseren. “Na een zoektocht in de wijde omgeving, kwamen we in Zeewolde terecht, dat ons een geschikte locatie leek om het volgende hoofdstuk van ons bedrijf te schrijven. We kwamen in contact met de mensen van Zeewolde Zakelijk, die ons goed aanvoelden en begrepen wat onze wensen waren. Zodoende zijn we hier op het Horsterparc terecht gekomen”, zegt Menting met een armgebaar. Er werd gekozen voor een kavel van 18.000 m2 in de noordwesthoek van het bedrijventerrein, omdat Bakels daarmee een mooie zichtlocatie aan de Bosruiterweg heeft. Verliep de acquisitie van een leiendak, de bouw had meer voeten in aarde. Ook Zeewolde kent zijn bouwvoorschriften en de onvermijdelijke regels: “Ik heb onze bouwmanager menigmaal zuchtend aan mijn bureau gehad. Maar het eindresultaat mag er zijn. We hebben dankzij de begeleiding van het team van Zeewolde Zakelijk het beste uit het bestemmingsplan kunnen halen, waardoor wij onze innovatie productiemethode hier goed konden realiseren. Door het gebruik van de laatste technieken en de nieuwste materialen waaronder het gebruik van zonnepanelen zou de fabriek volledig CO2 neutraal kunnen werken waardoor wij een actieve en duurzame bijdrage aan een beter milieu leveren. Helaas maakt het gebrek aan teruglevercapaciteit dat dit nu nog niet mogelijk.”

Paradepaardje

De productie is het paradepaardje van Bakels in Zeewolde. Tijdens een rondgang door het bedrijf wijst Menting op vier moderne productielijnen. Hier worden meer dan tweehonderd verschillende recepturen geproduceerd. Deze vinden hun weg naar de klanten van Bakels Senior in Nederland, maar ook verder in Europa. Menting trots: “Vanuit Zeewolde voorzien wij al onze klanten in Nederland en het buitenland van ons brede assortiment. Dagelijks vinden onze bakpoeders, brood- en cakemixen, bindmiddelen en ‘specialties’ hun weg naar de ambachtelijke of industriële bakkerij.” Uit de fabriek komt bv ook de mix voor het populaire Teff-brood.  Bakels is overigens de enige fabrikant die mixen voor dit supergezonde brood levert. Maar ook levert Bakels de mix voor “Het Beste Brood”, dat veel ambachtelijke bakkers in ons land gebruiken. “En we lanceren regelmatig ook nieuwe samenstellingen”, zegt Menting. Hij noemt de in het Baking Center ontwikkelde No Bake Choco Rotsjes dat momenteel gelanceerd wordt in Nederland. Menting legt uit: “Het bijzondere en innovatieve van deze mix voor lekkere chocobars is dat het helemaal niet gebakken hoeft te worden! De mix hoeft slechts met de andere ingrediënten gemengd te worden. Na opstijven in de koelkast kunnen de bars door een bakker op verschillende manieren worden afgewerkt.” Een andere noviteit uit de keuken van Bakels is Sportsgrain. Dat is ontwikkeld in samenwerking met het topsporttrainingscenter Papendal. Menting daarover”: De unieke samenstelling van het brood is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten gericht op sportvoedingsonderzoek. Onze Sportsgrain mixen bestaan alleen uit pure grondstoffen en zijn rijk aan fruit. Dat is de perfecte combinatie voor een topprestatie!”

Plannen

Wat er nu aan de Postkoets is gerealiseerd is de eerste fase van de groeiambitie van Bakels. Baking Center, kantoor, magazijn en fabriek zijn nu gereed. Alles is ingericht en operationeel. Bakels kijkt vanzelfsprekend ook naar de toekomst en de ontwikkelingen in de bakkerswereld. De strategie is erop gericht om in Zeewolde de groeiplannen te realiseren. Menting zegt daarover: “We hebben hier aan de Postkoets ruimte gereserveerd voor fase twee en drie. Uitbreidingen die wij de komende jaren graag willen realiseren ten gunste van de productiecapaciteit van de gehele groep. Vooralsnog loopt alles volgens plan. De ontwikkelingen vanuit het Baking Center, de productie en de logistiek, het klopt allemaal.”

Betrokken werkgever

Bakels is met ca 65 medewerkers een middelgroot bedrijf en daarmee dus een belangrijke werkgever in Zeewolde. In dit verband wijst Menting wijst er wel op dat ook zijn bedrijf opereert in een kraptesector. Er is meer werk dan er kandidaten zijn. “We willen dolgraag mensen uit Zeewolde aannemen”, zegt Menting. Hij benadrukt dat er grote behoefte is aan operators en logistieke (v)mbo’ers vanaf niveau 2.  Bakels wil investeren in gemotiveerde nieuwe collega’s die intern worden opgeleid tot kundige operators. “We willen een betrouwbare en betrokken werkgever zijn, die al meer dan honderd jaar actief is in een immer groeiende markt. We hebben een rijke historie achter ons en dat is mooi, maar het gaat ons erom samen met onze medewerkers te werken aan een succesvolle toekomst hier in Zeewolde”, zegt Menting tot besluit.