Loko IT

Natuurlijk kun je discussiëren over de echte ondernemersgeest. Maar wanneer je Ferry Schrijnewerkers en Egbert Knorren ontmoet, dan komt die geest pas echt tot leven. Loko IT-specialisten kreeg de titel ‘Ondernemer van het jaar 2012’. Een prijs die door de Bedrijfskring Zeewolde werd uitgereikt.

Loko maakt het bedrijven gemakkelijk. Het bedrijf biedt softwareoplossingen op maat voor  bedrijfsprocessen, volledige telefoniehosting en data in de Cloud of toch ‘in huis’. Ferry: “Wij willen bedrijven ontzorgen. Aan ons kun je alles toevertrouwen. MKB-bedrijven doen soms zaken met vier of vijf aanbieders die allemaal een klein deel verzorgen. Als alles is ondergebracht bij één aanbieder, dan heb je te maken met één aanspreekpunt bij vragen of storingen. Dat werkt vlot, gemakkelijk en drukt de kosten”.

Investeren

Dat de markt tevreden is over de dienstverlening van Loko, blijkt wel uit de opening van een tweede vestiging in Almere. “We zijn altijd bezig met groei. Stilstand is achteruitgang. Je moet zorgen dat je gaat groeien op de plek waar je prospects zitten en waar je naam minder bekend is. Omdat we in de buurt van Zeewolde willen blijven, hebben we gekozen voor Almere, een grote markt.”

Een gewaagde stap, een tweede vestiging. Toch denken beide heren daar anders over: “Wij kiezen ervoor om niet in de negatieve crisissfeer te blijven hangen. Wil je groeien dan moet je daar tijd, geld, mensen en middelen voor beschikbaar stellen. Ongeacht het economische klimaat.”

Samenwerken

“We werken veel samen met business partners, bijvoorbeeld met accountants. Wanneer zij een behoefte constateren bij een klant, bevelen zij ons aan. Dat werkt. Een accountant heeft een vertrouwensband met de ondernemer. Ze willen hun klanten doorverwijzen naar een betrouwbare dienstverlener die ook continuïteit biedt.”

Regie

Loko biedt kwalitatief hoogwaardige producten en diensten aan en heeft daar regelmatig externe aanbieders bij nodig. Maar altijd houdt Loko zelf de regie in handen. Egbert: “Met behulp van slimme software monitoren wij de systemen van onze klanten. We analyseren en beoordelen de ‘gezondheid’ van deze systemen. We willen problemen oplossen voor ze ontstaan. Wij merken dat veel ICT-bedrijfjes reactief zijn ingesteld; u roept, wij draaien. Maar wij willen helemaal niet dat de klant moet roepen, wij draaien gewoon.” Bij Loko koop je dus niet alleen een product of dienst, maar ook de zorg daarvoor.

Ondernemer van het jaar

‘Een stabiele onderneming die haar bestaansrecht bewezen heeft,’ zo luidt het oordeel van de jury die Loko kroonde tot ondernemer van het jaar. Ook viel Loko in de prijzen vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid. Al vele jaren sponsort zij diverse sportactiviteiten in de regio en organiseert Loko ondernemersbijeenkomsten, zonder daarvoor direct een tegenprestatie te verwachten.

Uit het rapport blijkt dat andere ondernemers Loko omschrijven met kernwoorden als ‘ambitieus’, ‘netwerker’ en ‘groeiend’.

Ferry en Egbert herkennen zich in deze begrippen. “Waar nu recessie is, daar timmeren wij aan de weg. Ons aanbod kan voor klanten geld opleveren. Het netwerken tijdens bijeenkomsten zien wij als belangrijke voorwaarde om te groeien.”

Naar het overzicht