Horsterparc wordt steeds groener

Sinds kort wekt nu ook automobielrestaurateur Classic Mike aan de Tweespan zelf duurzame energie op. Hij bracht daartoe een veertigtal zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf aan. “We kunnen nu 365 dagen duurzaam en in de toekomst vrijwel autonoom op Horsterparc werken”, zegt Mike Kastrop. Meerdere bedrijven op Horsterparc nemen duurzame maatregelen, waardoor de vergroening van dit bedrijventerrein flink doorzet.

Foto: Mike Kastrop op het dak van zijn bedrijf geflankeerd door Richard Duckers (links) en Anne Siepel, beiden van OTG.energy.

Systeem van Zeewolder innovatiebedrijf

Het energiesysteem dat bij Classic Mike is geïnstalleerd, is geleverd door het energiebedrijf OTG.energy. Het innovatiebedrijf uit Zeewolde ontwikkelde met steun van provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde het systeem OTG.reel - Renewable Exchangeable Electricity - waarbij energie wordt opgeslagen in batterijen. Dat is de volgende stap zegt Mike: “Straks leveren we de overproductie van de zonne-energie niet meer aan het net, maar zullen we het voor eigen gebruik gaan opslaan. Een brandstofcel (voor de zon-arme maanden) completeert het duurzame energiesysteem, waardoor we volledig zelfvoorzienend zullen zijn!”

OTG.reel is een unieke oplossing van OTG.energy om nagenoeg alle vormen van hernieuwbare energie op te slaan. Een bedrijf, maar ook een huishouden, kan daarmee opgewekte zonne-energie opslaan in lithium ijzerfosfaat batterijen. De brandstofcel wekt in de zon-arme maanden hernieuwbare energie op waardoor er balans ontstaat in de energievraag en het aanbod. Met de brandstofcel wordt ook lage temperatuurverwarming gerealiseerd. Daardoor blijft de lokale energiebehoefte - zowel warmte als elektriciteit - van dag tot dag in balans.

Horsterparc wordt steeds groener

Mike Kastrop is niet de enige duurzame ondernemer op het Horsterparc die met een energiesysteem van OTG.energy werkt. Eerder deed Autobedrijf Van der Knaap dat, die met de installatie van OTG.reel zelfs de primeur in Zeewolde had. Van der Knaap ging daarbij nog een stapje verder, door ook windwokkels (kleine windmolens) op het dak van zijn bedrijf te plaatsen en tevens een slimme laadpaal voor elektrische auto’s te plaatsen, die gevoed wordt met de lokaal opgewekte duurzame energie. De duurzame inzet van ondernemers als Mike Kastrop en Erik van der Knaap dragen flink bij aan het duurzame karakter van het bedrijventerrein Horsterparc, dat daardoor steeds groener wordt.

Voorbeeld voor anderen

Mike Kastrop, die genomineerd is voor de Ondernemer van het Jaar onderscheiding van de Bedrijfskring Zeewolde, wil zich niet alleen op het terrein van sociaal ondernemerschap onderscheiden – hij werkt graag met mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij wil zich ook met duurzaamheid onderscheiden en laat het niet bij woorden; hij investeert daadwerkelijk om zodoende een voorbeeld te zijn voor andere ondernemingen op Horsterparc.