Businezz Magazine volledig gewijd aan het buitengebied

Businezz Magazine volledig gewijd aan het buitengebied

“In deze speciale uitgave van het Businezz Magazine van Zeewolde Zakelijk laten we zien welke mooie ontwikkelingen er zijn in ons buitengebied, die gericht zijn om burger en boer nauwer te verbinden. Door het verkleinen van de afstand tussen producent en consument – het creëren van een korte keten - zal er ook meer waardering komen voor voedsel en de wijze waarop dat geproduceerd wordt”, dit zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter in het voorwoord van het Businezz Magazine van de gemeente. Vandaag wordt het speciale magazine huis-aan-huis samen met Zeewolde Actueel verspreid.

Grootste bedrijventerrein

Het Businezz Magazine, dat de gemeente in het kader van promotie van de bedrijventerreinen door Zeewolde Zakelijk jaarlijks uitgeeft, is deze keer geheel gewijd aan het buitengebied van Zeewolde. Hier houden ruim 200 bedrijven zich bezig met de akkerbouw. Daarnaast zijn er rond de 120 melkveebedrijven. In totaal bevinden zich zo’n 350 bedrijven in het buitengebied, dat een oppervlakte heeft van bijna 18.000 hectare: ‘Het is ons grootste bedrijventerrein’, zegt wethouder Economische Zaken Egge Jan de Jonge, niet zonder trots.

Thema: de Korte Voedselketen

De rode draad door het magazine is transitie. Het gaat over de overgang van de pioniers naar de volgende generatie en de overgang van de gangbare landbouw naar de duurzame en biologische landbouw. Maar het centrale thema van het magazine is de korte voedselketen. De korte verbinding tussen producent en consument kan leiden tot minder transport (en dus minder CO2-uitstoot). Maar levert ook een betere prijs op voor de producent, omdat hij de opbrengst met minder partijen hoeft te delen. Dat biedt perspectief voor betere verdiensten voor onze boeren én biedt gelijktijdig een stevige impuls aan kringlooplandbouw. In het magazine daarover een gesprek met econome prof. dr. Barbara Baarsma, die ook de cover siert. Zij is één van de belangrijkste pleitbezorgers van kringlooplandbouw en de korte keten.

Van de boer direct op je bord!

In Zeewolde kun je ook rechtstreeks bij de boer streekeigen producten kopen. Er zijn verscheidene boerderijwinkels waar de consument verse producten direct van het land kan verkrijgen.  Van de boer direct op je bord!  Enkelen van hen komen in het Businezz Magazine aan het woord. Voor hun medewerking werden zij door wethouder Egge Jan de Jonge bedankt. Tijdens een rondrit door het buitengebied zocht hij hen op om hen voor hun bijdrage te bedanken. Zij kregen daarbij niet alleen een eerste exemplaar van het blad, maar werden tevens verrast met een lekkere slagroomtaart.  Bij picknickplaats de Boeren Pitstop reageerde Carolien den Brok spontaan: “Businezz Magazine is een super mooi visitekaartje van het buitengebied geworden! Wauw, wat een geluk en prachtkans voor mij als ondernemer om zo uitgelicht te worden!” 

Inhoud

Picknickplaats de Boeren Pitstop is niet de enige die in het magazine aan het woord komt. Marieke Moens van De Sternhof aan de Sternweg vertelt over het Blotenvoetenpad dat deze maand weer open gaat. Over duurzame en biologische landbouw werd gesproken met vader en zoon Monsma van Z27 aan de Winkelweg en vader en zoon Veenink van Maatschap Veenink aan de Dodaarsweg. Over streekeigen producten dichtbij het dorp komt de familie Smits van Fruithal Smits aan de Sterappellaan aan het woord, alsmede Paul Glijnis die zijn kaasboerderij Bennesse aan de Ossenkampweg heeft. Hoofdocent Taco Medema van Hogeschool Aedes legt uit hoe het zit met het EU-project FoodChains 4 Europe. Ook dichtbij het dorp bevindt zich Wijngoed Wilgenhorst, waar wijnboer Geert Horlings zijn kwaliteitswijnen verbouwt. Renée Meijer van het Zeewolder Restaurant fika en Patrick Kerkvliet van De Zonnehoeve aan het Priempad leggen uit hoe de Zeewolder groenten de weg naar de restaurantkeuken vinden. Tulpenkweker Wim Klink praat trots over het Tulpeneiland en de Tulpenroute waarvan iedereen de komende weken in het buitengebied kan genieten

Voor een bladerbare versie van het magazine klikt u hier